Baia Mare se transformă într-un oraș „verde” și investește în confortul și sănătatea locuitorilor prin intermediul unei finanțări în valoare de aproape 6,5 milioane de euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027

Anual peste 11.000 de pacienți beneficiază de servicii medicale în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare „Dr. Nicolae Rusdea”. Datorită unei finanțări în valoare de 4,5 milioane de euro, clădirea va trece printr-un proces de modernizare și eficientizare energetică, astfel încât pacienții să beneficieze de condiții optime de recuperare, iar cei peste 300 de membrii ai personalul sanitar să-și poată desfășura activitatea în saloane și blocuri operatorii de standarde europene.

Spitalul a fost înființat în anul 1965, iar din anul 1996 funcționează ca Spital de Pneumoftiziologie, acoperind o gamă vastă de specialități: pneumologie, chirurgie toracică, endoscopie bronșică, radiologie, imagistică și îngrijiri paliative. Având în vedere vechimea clădirii, aceasta avea nevoie de renovări ample. Proiectul presupune înlocuirea sistemului clasic de încălzire al spitalului cu un sistem de încălzire modern, bazat pe surse de energie regenerabile și anume pompe de căldură și panouri solare. Noul sistem de încălzire va reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, cât și costurile de energie ale spitalului, fiind estimate economii anuale de peste 300.000 lei. Procesul de reabilitare al clădirii va include finisaje exterioare, lucrări de termoizolare și hidroizolare, cât și lucrări de modernizare ale instalațiilor sanitare și ale instalațiilor de iluminat.

Primăria Baia Mare nu investește doar în confortul pacienților, ci și în confortul de zi cu zi al cetățenilor. Un astfel  de exemplu este proiectul în valoare de 1,8 milioane de euro care va asigura reabilitarea termică a cinci imobile în folosul unui număr de peste 800 de locatari.

Proiectul presupune izolarea termică a fațadelor și acoperișurilor, a balcoanelor și logiilor, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea lifturilor și a canalelor de ventilație din apartamente. Se vor construi rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și vor fi reparate trotuarele din jurul imobilelor. Măsurile de eficientizare energetică vor reduce atât pierderile de căldură, cât și consumul energetic, determinând astfel reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire.

„CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE ÎN CLĂDIRILE PUBLICE DIN MUNICIPIUL BAIA MARE – SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE «DR. NICOLAE RUSDEA» – Cod SMIS 324140” este un proiect finanțat prin Prioritatea de investiții 3 „O regiune cu localități prietenoase cu mediul” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și corespunde obiectivului de politică „O Europă mai verde”.

„CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A BLOCURILOR DE LOCUINȚE ÎN MUNICIPIUL BAIA MARE – Cod SMIS 324340” este un proiect finanțat prin Prioritatea de investiții 3 „O regiune cu localități prietenoase cu mediul” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și corespunde obiectivului de politică „O Europă mai verde”.

Articolul anterior
„Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș” renaște cu ajutorul unei investiții de 8 milioane de euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027
Articolul următor
CORRIGENDUM pentru Ghidurile Solicitantului 481.A, 481.B, 714.A
Meniu
Sari la conținut