Puțini clujeni știu că cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din Cluj-Napoca se găsește pe strada cu numele omonim, respectiv pe Strada Bisericii Ortodoxe, la numărul 10. Biserica „Sfânta Treime”, denumită și „Biserica din Deal” a fost construită între 1795 și 1796 în stil baroc, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română. Vreme de 136 de ani a fost singura biserică ortodoxă din Cluj, fiind și locul de pornire al delegației clujene de români care au votat Marea Unire în data de 1 decembrie 1918. Prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 acest monument de o inestimabilă valoare istorică va fi restaurat și reintegrat în circuitul turistic.
Contractul de finanțare semnat de ADR NV și Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime” asigură o finanțare în valoare de peste 4 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Reabilitare și restructurare corp C1 și corp C3, schimbare de destinație corp C1 din casă parohială în funcțiuni culturale și introducere în circuitul turistic a complexului Sfânta Treime din Cluj-Napoca, amenajări exterioare și organizare de șantier”. Proiectul a fost demarat la data de 01.04.2021 și se preconizează că lucrările de restaurare vor fi finalizate în data de 28.02.2029.
Procesul de reabilitare al edificiului implică lucrări de consolidare ale structurilor de rezistență, restaurarea fațadei și acțiuni de reabilitare termică axate pe stocarea, generarea și utilizarea energiei regenerabile. Centrala termică și radiatoarele vor fi înlocuite de un sistem de încălzire prin pardoseală. Casa parohială va fi convertită în spațiu expozițional cu caracter memorial, vor fi instalate sisteme de iluminat interioare și exterioare, cât și sisteme de supraveghere video, iar curtea exterioară a bisericii va fi supusă unui proiect de amenajare peisagistică.