Teatrul Național din Turda va fi restaurat prin intermediul unei finanțări de peste 4,3 milioane de euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027

Locuitorii orașului Turda vor putea viziona spectacolele Teatrului Național „Aureliu Manea” într-o clădire renovată și modernizată datorită unui contract de finanțare în valoare de peste 4,3 milioane de euro, încheiat între ADR Nord-Vest și Primăria Turda.

Clădirea teatrului datează de la începutul secolului XX, fiind construită în intervalul 1901-1904, în stil eclectic. Edificiul îmbină elemente arhitecturale în stil Secession, cu elemente de tip neobaroc și neorococo. În anul 2014 teatrul a primit numele regizorului „Aureliu Manea” în onoarea artistului care a experimentat noi forme de expresie și regie teatrală în incinta acestei clădiri istorice prin interpretări ale pieselor „Mașina de scris”, „Gaițele” și „Domnișoara Iulia”.

Proiectul de renovare al clădirii implică lucrări de reabilitare structurală și restaurare a elementelor de fațadă. Aceasta din urmă urmează să fie refăcută în conformitate cu fotografiile de epocă și recomandările echipelor de specialiști, clădirea fiind în curs de încadrare în categoria monumentelor istorice. La nivelul subsolului, va fi reabilitat adăpostul de protecție civilă. La parter va fi amenajat un foyer cu 50-60 de locuri, iar la etajul al doilea vor fi amenajate spații de cazare în regim de mansardă pentru actorii teatrului. De asemenea, va fi amenajată curtea teatrului, aceasta fiind proiectată să includă două locuri de parcare. Sala de spectacole va fi restaurată și va fi dotată cu sisteme de izolare acustică, sisteme de climatizare și echipamente de sonorizare. Elementele de tâmplărie cu valoare istorică vor fi restaurate și toate instalațiile interioare vor fi înlocuite. Vor fi achiziționate mobilier pentru bibliotecă, instrumente muzicale și echipamente pentru atelierele de croitorie, spălătorie și uscătorie aferente garderobei actorilor. De asemenea, vor fi reabilitate căile de acces către acest obiectiv cultural.

„REABILITAREA, MODERNIZAREA ȘI DOTAREA TEATRULUI AURELIU MANEA, TURDA – Cod SMIS 324718” este un proiect finanțat prin Prioritatea de investiții 7 „O regiune atractivă” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și corespunde obiectivului de politică „O Europă mai aproape de cetățeni”. Se estimează că proiectul va fi finalizat în decembrie 2025.

Teatrul National din Turda
Previous Post
CORRIGENDUM nr. 9 pentru Ghidul Solicitantului 131.A
Next Post
Manualele de utilizare pentru secțiunea „Implementare” din cadrul aplicației informatice MySMIS2021/SMIS2021+ sunt disponibile pentru beneficiari
Menu
Skip to content